Израел в понеделник проверява дали вторият командир на Хамас е загинал при

...
Израел в понеделник проверява дали вторият командир на Хамас е загинал при
Коментари Харесай

Израел проверява дали командир на Хамас е убит при въздушен удар в Газа

Израел в понеделник ревизира дали вторият командир на " Хамас " е умрял при въздушен удар , предава " Ройтерс ".

Ако гибелта му бъде доказана, Маруан Иса ще бъде най-високопоставеният чиновник от ислямисткото въоръжено придвижване, ликвидиран от Израел допълнително от петмесечната война, която разруши палестинския анклав и умъртви хиляди.

Израелското армейско радио заяви, че Израел е бомбардирал лагера Ал-Нусейрат в централната част на Газа в събота вечерта, където е имал разследваща информация за местоположението на Иса, вторият пълководец на военното крило на " Хамас " и бригадите Из ел-Дин ал-Касам.

При офанзивата са убити петима души, се споделя в отчета.

Израелският вестник Haaretz заяви, че Израел ревизира дали измежду жертвите е Иса.

Нито израелските военни, нито представители на " Хамас " разясниха известията в медиите.

В неделя, в изказване, обобщаващо интервенциите от предходните 24 часа, Израел сподели, че неговите сили са умъртвили екстремисти в централната част на Газа, само че не загатнаха лагера.

Иса е преди всичко в листата на най-издирваните в Израел, дружно с ръководителя на военното крило Мохамед Дейф и водача на " Хамас " в Газа Яхя Синвар , за които се счита, че са организирали офанзивата от 7 октомври, която провокира спора.

Смъртта на Иса, в случай че бъде доказана, също може да усложни напъните за обезпечаване на преустановяване на огъня и освобождение на заложници, макар че посредством египетски и катарски медиатори.

Израелската разследваща организация Мосад съобщи през уикенда, че и двете страни се стремят да понижат разликите и да реализират съглашения.

Хамас упреква Израел, че отхвърля да даде гаранции за преустановяване на войната и евакуиране на войските. Израел желае краткотрайно помирение, с цел да разреши замяна на заложници, само че сподели, че няма да спре войната си, до момента в който не победи Хамас.
 Египет поддържа връзка с Хамас и Израел
Египет поддържа връзка с Хамас и Израел

Кайро се пробва да възобнови договарянията за съглашение за преустановяване на огъня в Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР